Vores historie

I 1917 starter Carl Lindahl i Alingsås et grossistfirma med maskiner og værktøj. Holger Nermark støder til i 1919, og firmaet får navnet Lindahl & Nermark AB. Næsten 100 år senere er Luna Verktyg & Maskin AB en af Nordens førende leverandører af højkvalitativt værktøj og maskiner til professionel brug til industri, byggesektor og offentlig forvaltning.

”Det første trykte katalog præsenteres for kunderne. Kataloget indeholdt 70 sider og ca. 500 varenumre. Kataloget fik nummer 10 for at imponere konkurrenterne.”

Virksomheden arbejder praktisk taget udelukkende som grossist i maskin- og værktøjsbranchen, men nu starter man også produktion af pladebearbejdningsmaskiner i Nossebro.

SkolLuna, en ny afdeling med forhandling af værktøj, maskiner og udstyr til skoler starter. I 1973 står lagerbygningen i Kristineholmsområdet færdig. Her kommer nu også MaskinLuna til, Järnia går ind som medejer og virksomheden skifter navn til Luna AB. Omsætningen har passeret milepælen 100 millioner.

Yderligere et datterselskab dannes, denne gang i Norge. Luna International dannes i 1976. Luna etablerer sig på det danske marked ved at starte et datterselskab i Danmark.

Luna bliver 100 % ejet af Järnia AB. Provid Auto AB er et nyt forhandlerfirma, der startes op i 1986. Firmaet henvender sig til automobilbranchen. I 1987 startes AB Ferro Engros, og det bliver moderselskab til Luna AB og Järnia AB. I 1993 køber Luna T Karlemarks Försäljning AB, Göteborg, en virksomhed der har specialiseret sig i skærende bearbejdning.

Ferro overtages af Bergman & Beving, som er noteret på børsen i Stockholm. Luna udgør en delkoncern inden for Bergman & Beving. Luna udvides med yderligere to selskaber. Dels Mager & Wedemeyer GmbH, nordtysk industridistributør af værktøj og maskiner. Dels Nordiska Maskin AB Nomab, som er specialiseret inden for produktsegmenterne trykluft- og smøreudstyr.

una i Alingsås går sammen med Ferro Engros AB i Ulricehamn. Et nyt selskab startes op i Estland.

To divisioner i Luna AB bliver til selskaber: Hjælpematerialer, der bliver til Grunda AB og et søsterselskab til Luna AB. Division Arbejdsplads bliver datterselskab til Luna AB og får navnet Gigant Arbetsplats AB. Luna køber et selskab i Polen i 2001. Der startes også selskaber op i Letland og Litauen.

Fra og med 1. april 2003 dannedes en række fritstående produkt- og markedsføringsselskaber, hvor Luna AB er den samlende moderkoncern: Luna Service Partner AB, Luna Export AB, Luna Sverige AB, Luna Verktyg & Maskin AB. Luna erhvervede Brandt International AB, der er momentspecialist. Der startes et indkøbskontor op i Shanghai i 2005.

Luna AB køber Teng Tools i 2003, og lager og kontor flyttes til Alingsås.